ПРОДУКТИ: за 4 порции
12 сушени чушки
1 глава лук
1 стрък праз
100 г гъби
1 ч.ч. булгур
сол
черен пипер
мащерка
2 с.л. олио
2 стръка целина
1 стрък праз
1 ч.ч. прясно мляко
куркума
сол
1 скилидка чесън
1 с.л. олио
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. топла подсолена вода
РЕЦЕПТА:
Лукът (1 глава), празът (1 стрък) и гъбите (100 г) се нарязват на ситно и се задушават в горещото олио (2 с.л.). Прибавят се подправките и измитият булгур (1 ч.ч.). Налива се вода (1 ч.ч.) и пълнежът ври, докато течността се изпари. С него се напълват чушките (12 бр), предварително накиснати в гореща вода за половин час и почистени от дръжките и семките. Нареждат се в тава, заливат се с топла подсолена вода (1 ч.ч.) и се пекат втв фурна до готовност, за около 25-30 минути. В тенджера се сваряват нарязаните на ситно целина (2 стръка) и праз (1 стрък) със сол, след което се изваждат с решетъчна лъжица и се пасират. Полученото пюре се връща обратно в тенджерата. Налива се топлото прясно мляко (1 ч.ч.), прибавят се куркумата и олиото (1 с.л.) и сосът ври, докато се сгъсти. Накрая се овкусява със счукания чесън (1 скилидка). Чушките се поднасят топли, залети със соса.
от 1001 рецепти