Продукти:
4 бр. листа от кисело зеле
8 бр. червени сухи чушки
1/3 к.ч. олио
1 стрък праз лук
1 глава стар лук
1 морков
400 г кълцано свинско месо
1 ч.ч. ориз
сол
1/2 с.л. червен пипер
1/2 к.л. черен пипер
1 с.л. чубрица
1/2 к.ч. смлени домати
2 бр. дафинови листа
3 зрънца бахар
Инструкции:
Сухите червени чушки се заливат с гореща вода, похлупват се и се оставят да омекнат. Всеки зелев лист се разделя на две, като се маха средната дебела част. За приготвяне на плънката се нарязват на дребно двата вида лук и морковът. Слагат се в дълбок тиган и се задушават в сгорещено олио. Щом омекнат, към тях се прибавя кълцаното свинско месо. Плънката се разбърква, докато месото побелее. Тогава се прибавя измитият ориз заедно с един черпак от водата, в която са киснали сушените чушки. Прибавят се сол на вкус, червен, черен пипер и чубрица. Щом оризът попие водата, се добавят смлените домати. След кратко разбъркване съдът се дръпва от котлона. Когато плънката се охлади с нея се напълват отцедените червени чушки и свиват зелевите сарми. Нареждат се в намазнен гювеч, като между чушките и сармите се поставят дафиновите листа и зрънцата бахар. В гювеча се наливат около две чаши и половина от водата на попарените чушки, а най-отгоре се полива малко олио. Гювечът се похлупва и поставя в студена фурна. Ястието се готви първия половин час на 250°C, след което температурата се намалява на 170, като печенето продължава още час и половина. Към края на готвенето капакът на гювеча се маха, за да придобият чушките и сармите приятен загар.