ПРОДУКТИ: за 8 порции
250 г кори за лазаня
1 глава броколи
400 г спанак
3 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
За соса Бешамел: 1 1/3 л. прясно мляко 80 г брашно 80 г масло 2 с.л. лимонов сок черен пипер сол 30 г пармезан
РЕЦЕПТА:
Броколите (1 глава) се измиват, нарязват се се дребни розички и се сваряват за кратко във вряща подсолена вода. Отцеждат се, изплакват се с леденостудена вода и се оставят настрани. Спанакът (400 г) се измива и заедно с пресования чесън (3 скилидки) се задушава за няколко минути в зехтина (2 с.л.), докато омекне и промени цвета си. Брашното (80 г) и разтопеното масло (80 г) се смесват и разбъркват в малка тенджерка. Поставят се на котлона и леко се запържват. На тънка струйка се добавя прясното мляко (1 1/3 л.) и сосът се бърка до неговото сгъстяване. Подправя се със сол, черен пипер и лимонов сок (2 с.л.). В тава се изсипва малко от соса Бешамел, подреждат се кори за лазаня и се редуват плънка от броколи и спанак, поляти със сос, между които се поставят корите. Лазанята се завършва със сос и се пече около 40 минути при температура 180 градуса. Малко преди да стане готова, лазанята се поръсва с настърган пармезан (30 г) и се пече още няколко минути, докато пармезанът се разтопи.
от 1001 рецепти