Необходими продукти
275 г брашно
55 г неподсладено какао на прах
1 ч.л. бакпулвер
половин ч.л. сода бикарбонат
110 г масло
85 г тъмнокафява захар
150 г бяла кристална захар
ситно настъргана кора от 1 портокал
2 яйца
125 мл заквасена сметана
2 с.л. прясно мляко
За пълнежа:
110 г крем сирене
40 г захар
100 г разтопен бял шоколад
60 мл разбита гъста сметана
За глазурата:
225 г пресята пудра захар
3 с.л. портокалов сок
оранжева сладкарска боя
настърган шоколад или шоколадови стърготини
Начин на приготвяне
- Начертайте два кръга с диаметър 18 см върху хартия за печене и застелете две тави. Пресейте заедно брашното, какаото, бакпулвера и содата бикарбонат. В купа разбийте маслото, двата вида захар и портокаловата кора, докато получите гладък крем. Постепенно добавете с биене яйцата и сухите съставки, като редувате със заквасена сметана и прясно мляко. Изсипете сместа върху кръговете и я разстелете с лъжица по цялата им площ. Печете 20 минути в предварително загрята до 180°С фурна, докато сместа се стегне. Охладете за 10 минути и ги прехвърлете върху телена скара.
- За да направите пълнежа, разбийте крем сиренето и захарта. Добавете разтопения шоколад и с бавно бъркане прибавете и сметаната. Залепете двата блата с тази смес.
- За глазурата: смесете пудрата захар с достатъчно портокалов сок, за да стане гладка глазура. Оцветете с няколко капки от боята и разстелете върху горния блат. Поръсете с настърган шоколад или шоколадови стърготини.
Източник: Личен архив