Необходими продукти
За кифличките:
110 г масло, нарязано на малки парченца
385 г самонабухващо брашно
110 г захар
80 мл топло прясно мляко и допълнително за глазиране
1 яйце
1 ванилия
1 с.л. лимонов сок
За пълнежа:
275 мл гъста сметана или сметана за разбиване
3 с.л. ягодово сладко
275 г пресни ягоди
Начин на приготвяне
- Сложете маслото и брашното в купа и ги претрийте с пръсти на трохи. Добавете захарта, топлото мляко, разбитото яйце, ванилията и лимоновия сок. Измесете меко гладко тесто. Върху леко набрашнена повърхност разточете кора, дебела около 2 см. Изрежете 8 кръгчета с диаметър 6 см, като използвате гладка или накъдрена форма. Съберете изрезките и отново разточете, ако е необходимо.
- Подредете кръгчетата върху намазана тава и намажете с прясно мляко. Печете 10-12 минути в предварително загрята до 220°С фурна, докато се надигнат и станат златистокафяви. Кифличките са готови, когато при почукване отгоре звучат кухо. Прехвърлете върху скара, за да изстинат.
- Разбийте сметаната, докато започне да запазва формата си. Разрежете всяка кифла хоризонтално на две и намажете долните части с ягодово сладко. Отгоре сипете с лъжица сметана, после добавете нарязани пресни ягоди и покрийте с горната част на кифлата.
8 порции
Източник: Личен архив