Необходими продукти
За бисквитите:
125 г омекнало масло
1 ванилия
ситно настъргана кора от половин лимон
85 г бяла захар
25 г светлокафява захар
85 г хрупкаво фъстъчено масло
175 г брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
25 г нарязани безсолни фъстъци
За пълнежа:
1 кутия сладолед по ваш избор
За шоколадовия сос:
110 г нарязан натурален шоколад
15 г масло, нарязано на парченца
3 с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне
- Намажете две или три тави и застелете с хартия за печене. Разбийте на крем маслото, ванилията, лимоновата кора, бялата захар, кафявата захар и фъстъченото масло. Пресейте брашното и содата бикарбонат, добавете, после сипете вътре фъстъците и с ръце оформете меко тесто. С набрашнени ръце оформете 20 малки топки и ги подредете в тавите на голямо разстояние една от друга. Леко притиснете отгоре всяко топче с вилица.
- Печете 15-20 минути в предварително загрята до 180°С фурна, докато станат златистокафяви. Оставете топчетата да изстинат в тавите. Използвайте сладолед, за да залепите две по две бисквитките, след което сложете във фризера, за да се втвърди сладоледът.
- За да приготвите шоколадовия сос, леко загрейте шоколада, маслото и млякото, докато се стопят, като разбърквате от време на време, за да се получи гладка смес. Когато дойде моментът за сервиране, подредете сладоледените сандвичи в чинийки и полейте със струйки шоколадов сос.
10 броя
Източник: Личен архив