Необходими продукти
1 кг пресни, зрели, но твърди плодове - като праскови, кайсии, банани, сливи, череши, ананас
За портокаловата сметана:
200 мл гъста сметана
ситно настъргана кора и сок от един портокал
За панировката:
85 г брашно плюс допълнително за посипване
1 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. захар
200 г добре изстудена газирана минерална вода
зеленчуково или фъстъчено олио за маслена баня
Начин на приготвяне
- Разбийте заедно сметаната, половината портокалова кора и сока, докато започне да запазва форма. Сипете в съд за сервиране, поръсете с останалата портокалова кора и сложете в хладилника, завита с найлоново фолио, докато дойде, моментът на сервирането.
- За да приготвите панировката, пресейте брашното, нишестето и бакпулвера в купа. Добавете към тях захарта и разбъркайте. Разбийте, като добавяте водете, колкото да се смесят съставките. Не я разбивайте твърде много - няма значение, дори да остане леко на бучки. Загрейте олиото за маслена баня до 190°С.
- Обелете плодовете и махнете костилките. Нарежете на резенчета или филийки колкото две хапки, или оставете цели, ако са дребни. Поръсете плодовете с брашно, потопете в панировката и пържете по 3-4 парченца наведнъж за 2-3 минути, докато станат бледозлатисти и хрупкави. Отцедете върху чиния, застлана с кухненска хартия. Сервирайте веднага с портокаловата сметана.
4 порции
Източник: Личен архив