Необходими продукти
100 г брашно
100 г мас
3 яйца
100 г пудра захар
щипка сол
За крем ванилия:
80 г брашно
150 г захар
половин литър прясно мляко
3 яйца
1 ванилия
Начин на приготвяне
- 200 мл вода се сварява с маста и щипка сол. Като заври, се отдръпва за малко от огъня и наведнъж се изсипва цялото количество брашно. Връща се на огъня и се бърка енергично с дървена лъжица, за да не стане тестото на топчета. След като се сгъсти, се сваля от огъня и се оставя да изстине. Отделно се разбиват трите яйца и се смесват с изстиналото тесто. Със супена лъжица се гребва по малко от тестото и оформените малки топки се подреждат в намазана с мазнина тава. Поставят се в сгорещена фурна и се заличат докато се издуят.
- Крем ванилията се приготвя по следния начин: прясното мляко кипва заедно със захарта. Към него се добавят при непрекъснато бъркане брашното, разтворено в малко студена вода, заедно с трите яйца и ванилията.
- На изпечените еклери се прави малък разрез с нож отстрани. Еклерите се пълнят с крем ванилия с чаена лъжичка и разрезът се притиска леко, за да се затвори. Подреждат се в голяма плоска чиния и се ръсят с пудра захар. По желание вместо с пудра захар еклерите могат да се залеят с разтопен шоколад.
Източник: Личен архив