Необходими продукти
За шоколадовия сос:
300 мл гъста сметана
225 г начупен натурален шоколад
1 с.л. светла меласа
За гофретите:
175 г брашно
1,5 ч.л. бакпулвер
2 сл. захар
75 г натурален шоколадов чипс
половин ч.л. сол
300 мл прясно мляко
2 яйца
60 г разтопено масло плюс допълнително за печенето
пудра захар за посипване
Начин на приготвяне
- Загрейте сметаната за соса в средно голяма касерола, докато почти заври. Добавете шоколада и меласата и разбъркайте, докато шоколадът се стопи и сосът стане гладък и пухкав. Сервирайте горещ или студен.
- Предварително загрейте тигана за гофрети. В голяма купа, с помощта на вилица, смесете брашното, бакпулвера, захарта, шоколадовия чипс и солта. В друга купа разбийте яйцата и млякото и излейте при сухите съставки. Разбийте с вилицата да няма големи бучки, но не прекалявайте. Сложете 5 с.л. разтопено масло.
- Когато гофретникът се нагорещи, леко намажете с масло с помощта на четка, след което излейте достатъчно от сместа, за да покриете основата. Не забравяйте, че тестото ще се надигне и разлее по време на печенето. Печете 3-5 минути, докато станат хрупкави. Дръжте на топло място, докато направите всички гофрети. Сервирайте ги веднага, поръсени с малко пудра захар и с шоколадов сос.
8 гофрети
Източник: Личен архив