Необходими продукти
За палачинките:
110 г брашно
1 с.л. захар
ситно настъргана кора от 1 портокал
2 яйца
200 мл прясно мляко
75 мл вода
25 г масло плюс допълнително за пърженето
За соса:
2 портокала
85 г захар
сок от един лимон
55 г масло, нарязано на парченца
2 круши, обелени и нарязани
110 г бяло грозде без семки
Начин на приготвяне
- Пресейте в купа брашното и сложете към него захарта и портокаловата кора. Направете кладенче в средата, сложете яйцата и разбийте. Смесете млякото и водата и добавете към сместа. Сложете 2 сл. разтопено масло, изсипете цялата смес в мерителна кана и оставете да престои 30 минути.
- В тиган с незалепващо покритие разтопете малко масло, излейте вътре малко от сместа за палачиники, завъртете тигана, за да се покрие дъното на тънък слой. Пържете 1-2 минути, докато долната страна стане златиста, и обърнете от другата страна за още 30 секунди. Прехвърлете палачинката в чиния и дръжте на топло. По този начин изпържете 12 палачинки.
- За да приготвите соса, нарежете кората на 1 портокал на тънки лентички и оставете настрана. Изстискайте сока от двата портокала и сложете в касерола със захарта и лимоновия сок. Варете, докато захарта се стопи и добавете маслото. Добавете крушите, гроздето и кората. Варете 1-2 минути, докато крушите омекнат. Сервирайте палачинките с горещи плодове и сироп.
6 порции
Източник: Личен архив