Необходими продукти
За палачинките:
110 г брашно
2 яйца
200 мл прясно мляко
75 мл студена вода
1 с.л. захар
25 г масло, плюс допълнително за пърженето
За шоколадовия сос:
150 г нарязан млечен или натурален шоколад
150 г кисело мляко
половин ч.л. ванилова есенция
За гарнитура:
запечени кедрови ядки (орехи, лешници, бадеми)
пресни малини
Начин на приготвяне
- Пресейте брашното в купа, направете кладенче в средата и сложете яйцата. Разбийте, докато яйцата се смесят с брашното. Смесете водата и млякото и постепенно добавете с разбиване и него. Добавете също захарта и разтопеното масло и отново разбийте до гладко. Прехвърлете сместа в мерителна кана и оставете да престои 30 минути.
- За да изпържите палачинките, намажете с масло тиган с незалепващо покритие и излейте вътре малко от сместа, като завъртите тигана така, че да се разлее навсякъде на тънък слой. Пържете 1-2 минути, докато долната страна стане златиста и Обърнете, за да се изпържи и от другата страна. Направете по този начин 12-16 палачинки. Вадете палачинките в чиния и ги дръжте на топло. Сгънете или навийте палачинките и ги разделете в чинии за сервиране.
- Разтопете шоколада за соса на водна баня. Свалете купата от огъня и разбийте с него ванилията и киселото мляко. С този сос полейте палачинките, поръсете щедро със запечени кедрови ядки и пресни малини.
4 порции
Източник: Личен архив