Необходими продукти
110 г брашно плюс допълнително за поръсване
125 мл студена вода
2 ч.л. растително или фъстъчено олио плюс допълнително за маслена баня
3 кръгчета ананас, консервиран или пресен
2 големи, узрели, но твърди банана
сусамово олио за намазване
кубчета лед
350 г захар
175 мл вода
3 с.л. сусам
Начин на приготвяне
- Пресейте брашното в купа и го разбийте с достатъчно студена вода, за да получите гладка панировка. Сипете вътре олиото и разбъркайте. Оставете да престои 30 минути. Нарежете всяко кръгче ананас на четири. Обелете бананите и нарежете всеки на 6 равни парчета. Загрейте олиото за маслена баня до 190°С. Поръсете плодовете с брашно и пуснете 6 парчета в панировката.
- Вдигайте ги едно по едно с решетеста лъжица и внимателно ги потапяйте в горещото олио. Като слагате парчетата едно по едно, няма опасност да се залепят, докато се пържат. Пържете плодовете по 2-3 минути, докато станат златисти, след което ги подреждайте в чиния, застлана с кухненска хартия. Изпържете по този начин всички плодове.
- Намажете голямо плато със сусамово олио и подгответе купа със студена вода и кубчета лед. Загрейте на тих огън водата със захарта за карамела, оставете да заври и варете, докато се карамелизира до златистокафяво. Свалете от огъня и добавете сусама и парченцата плодове, като ги обръщате, за да се покрият равномерно. Веднага обърнете върху намазаното плато и с помощта на две вилици потопете всяко парченце в ледената вода, за да се втвърди карамелената обвивка. Сервирайте веднага.
4 порции
Източник: Личен архив