Необходими продукти
брашно 500 г
масло 125г
олио 1 супена лъжица
захар на пясък 1 чаена чаша
4 яйца
пудра захар 2 супени лъжици
прясно (кисело) мляко 1 чаена чаша
сода бикарбонат 1 чаена лъжичка
1/2 бакпулвер
пресни плодове 1/2 кг
1 ванилия
Начин на приготвяне
- Маслото се разбива със захарта на пясък до побеляване. От яйцата се отделят 2 белтъка за залив ка. Останалите яйца се разбиват и се прибавят на тънка струйка към маслото със захарта. Добавят се и олиото, млякото със содата, ванилията и по малко от брашното, размесено с бакпулвера. Трябва да се получи тесто, по-гъсто от кейковото.
- Тестото се изсипва в намазана с мазнина и поръсена с брашно тавичка. Отгоре се подреждат плодовете, почистени от костилките — вишни, череши, ягоди, праскови, кайсии. Сладкишът се пече на умерена температура 20-25 минути.
- Разбиват се 2-та белтъка заедно с 2 супени лъжици пудра захар. С тях се залива сладкишът и отново се запича за около 5 мин, докато приятно се зачерви.
Източник: Личен архив