Необходими продукти
брашно 300 г
масло 250 г
пудра захар 100 г
1 яйце
1 ванилия
1/2 бакпулвер
За плънката:
ябълки 1 кг
захар на пясък 3 супени лъжици
смлени орехови ядки 1/2 чаена чаша
канела 1 чаена лъжичка
Начин на приготвяне
- Маслото се разбива с пудрата захар до побеляване. Прибавят се яйцето, ванилията и по малко от брашното, което е размесено с бакпулвера. Измесва се умерено твърдо тесто. Разделя се на 2 части и се оставя на топло да престои 1 час.
- През това време ябълките се нарязват на четвъртинки, почистват се от семките и се обелват. Варят се на слаб огън с малко вода и 3 супени лъжици захар. След като се охладят, към тях се прибавят смлените орехови ядки и ка-нелата.
- В намазана с масло и поръсена с брашно тава се разстила половината от тестото. Отгоре се насипва ябълковата смес. Върху ябълките се настъргва на едро ренде втората половина от тестото. Пече се в загрята фурна 40-50 минути. След като изстине, сладкишът се изважда от тавата и се ръси с пудра захар.
Източник: Личен архив