Необходими продукти:
- телешко месо - 700 г бонфиле;
- кисело зеле - 300 г;
- целина - 40 г глава;
- моркови - 1 бр.;
- лук - ½ глава;
- дaфинов лист - 1 бр.;
- сол; ЗА ЗАПРЪЖКАТА:
- олио - 3 с.л.;
- брашно - 4 с.л.;
- чесън - 3 скилидки;
- червен пипер - 1 ч.л.;
- вегета - 1 с.л.;
Начин на приготвяне:
- Телешкото месо се поставя в тенджера под налягане.
- Залива се с литър и половина студена вода и се посолява.
- Лукът, морковът и целината се нарязват на дребно и заедно с дафиновите листа се добавят към месото.
- Тенджерата се затваря и се вари под налягане 30 минути.
- Свареното месо, заедно със зеленчуците и бульона, се прехвърля в обикновена тенджера.
- Киселото зеле се нарязва на тънки ивици, сипва се при месото и всичко ври още 10 минути
- . Ако е необходимо, се посолява.
- Олиото за запръжката се загрява в дълбок тиган, ръси се брашното и се запържва до златисто, като се бърка.
- Подправя се с наситнения чесън, червения пипер и вегета.
- Доливат се 500 мл гореща вода и се разбърква.
- Телешкото месо се изваждат от тенджерата, реже се на ситно и се връща обратно.
- Запръжката се сипва в тенджерата, разбърква се, чорбата ври още 3-4 минути и е готова за сервиране.