ПРОДУКТИ: за 8 порции
1 пиле
150 г ориз
1 глава лук
150 г пилешки дробчета
100 г гъби
1 кг картофи
4 с.л. олио
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол
2 с.л. масло
1 ч.ч. вода
1 1/2 ч.ч. пилешки бульон
РЕЦЕПТА:
В подсолена вода се сваряват дробчетата (150 г) и се нарязват на кубчета. Гъбите (100 г) се нарязват на ситно и се запържват с малко олио, докато намалят обема си. В олиото (4 с.л.) се задушава до омекване ситно нарязаният лук (1 глава), а след това се прибавя оризът (150 г). Залива се с бульон (1 1/2 ч.ч.) и се държи на огъня, докато оризът поеме течността. След това се прибавят дреболиите и подправките - чубрица (1 ч.л.), черен пипер (1 ч.л.) и сол (1 ч.л.). С тази смес се пълни пилето (1 бр), предварително осолено отвътре и отвън. Зашива се отворът и напълненото пиле се слага в тавичка. Намазва се с масло (2 с.л.), залива се с топла вода (1 ч.ч.) и се пече при температура 180 градуса, като се поставя в тавичка, на дъното на която са разположени обелените и нарязани на полумесеци картофи (1 кг). Ястието се пече около час и половина.
от 1001 рецепти