ПРОДУКТИ: за 6 порции
За палачинките:
1/2 л. прясно мляко
250 г брашно
3 яйца
1 щип. сол
1 с.л. масло
За плънката:
3/4 ч.ч. ориз
1/2 кг гъби
2 глави лук
5 стръка магданоз
червен пипер
черен пипер
сол
1 с.л. олио
2 ч.ч. вода
РЕЦЕПТА:
За да се приготвят сaрмите от палачинки, необходимо е първо да се направи тестото за палачинките. За целта прясното мляко (1/2 л.) и яйцата (3 бр) се разбиват, заедно със солта (1 щип.) и разтопеното масло (1 с.л.). Добавя се пресятото брашно (250 г) и сместа се разбива до получаването на тесто с консистенция малко по-рядка от боза. От сместа се изпичат палачинки. След това се приготвя плънката за сaрмите. Гъбите (1/2 кг) се измиват и се сваряват за крако във вряща подсолена вода, след което се отцеждат. Водата при варенето се запазва. Гъбите се нарязват на ситно и се запържват, заедно със ситно нарязания лук (2 глави). Прибавя се оризът (3/4 ч.ч.) и пърженето продължава. Сместа се овкусява с подправките и се залива с горещата вода (2 ч.ч.). Вари се на слаб огън до поемането на течността от ориза. Добавя се ситно нарязаният магданоз (5 стръка) и с получената плънка се завиват сaрми от палачинките. Те се подреждат в намаслена тавичка и се заливат с водата, в която са се варили гъбите, колкото да ги покрие до половината. Пекат се при температура 180 градуса фурна до зачервяване. Със същата плънка могат да се пригтвят и сaрми от зеле или от лозови листа. Но преди да го направите, опитайте сaрмите от палачинки - те са част от селската кухня и са великолепни на вкус.
от 1001 рецепти