ПРОДУКТИ: за 6 порции
2 1/2 кг патица
1/2 ч.л. морска сол
1/2 ч.л. черен пипер
5 с.л. мед
3 с.л. портокалов сок
1 с.л. соев сос
1 ч.л. червен пипер
РЕЦЕПТА:
Патицата се измива под течаща вода и останалите пера се изскубват. С остър нож се правят диагонални разрези по кожата на гърдите, така че да се получат ромбове. Трябва да се внимава да не се прореже месото. С върха на ножа се пробожда кожата по бутчетата и корема. Втрива се сол и черен пипер. Крилата се подпъхват под гърба, а краката се кръстосват и завръзват с готварски конец. Фурната се загрява до 160 градуса и патицата се пече 1 час с гърдите нагоре. Обръща се, отново се пробожда с върха на ножа и се пече още 1 час с гърдите надолу. Мазнината се отстранява и патицата отново се обръща. Пече се по половин час от едната и другата страна. Ако се използва по-млада патица 3 часа са достатъчни, ако не процедурата с обръщането се повтаря още 1 път. Междувременно се приготвя глазурата. В малка тенджера се загряват медът (5 с.л.), портокаловият сок (3 с.л.), соевият сос (1 с.л.) и червеният пипер (1 ч.л.) (по желание може и лют). Оставя се да къкри на тих огън докато се сгъсти. С глазурата се намазва патицата и се връща във фурната за 10 минути на 200 градуса. По желание, глазирането може да се повтори още един път и да се препече за още 5 минути.
от 1001 рецепти