Необходими продукти
- 160 грама грах;
- 3 средни картофа;
- 1 глава лук;
- 1 скилидка чесън;
- ½ червена чушка;
- 2 супени лъжици растително масло;
- 1 чаена лъжичка куркума;
- 1 чаена лъжичка сух магданоз;
- 1 чаена лъжичка кимион;
- ¼ чаена лъжичка лют червен пипер;
- 1 чаена лъжичка сушен джинджифил;
- 1 домат;
- 2 супени лъжици доматено пюре;
- сол – на вкус.
Начин на приготвяне
Първо сварете предварително накиснатия грах (ако е сух). Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Лука и чесъна нарежете на дребно, а чушката на тънки ленти. Запържете лука и чесъна до златисто кафяво. Извадете ги в чиния. Поставете подправките в тигана, запържете за 5 секунди и след това добавете картофите. Запържете на средна температура за 5-7 минути. 15 минути преди края на готвенето, добавете картофите към граха и след 5 минути – черен пипер, лука и чесъна. Обелете домата и го нарежете на тънки резенчета. Прибавете го в края на готвенето, заедно с доматеното пюре и сол на вкус. Задръжте за 2-3 минути, след което махнете ястието от котлона. Сервирайте със заквасена сметана и крутони.