Най вкусната дърпана баница с мая по тази рецепта.
Продукти: 300 мл хладка вода ,20 г мая ,1 яйце,5 с л олио ,1 с л оцет,1 и 1/2 ч л сол ,1 ч л захар ,брашно 700 г,сирене 200 г За потапяне и намазване : 1 с л мас ,олио 100 мл
Приготвяне: В хладка вода се натрошава маята ,добавя се захарта ,3-4 с л брашно и разбъркваме на кашичка.Оставя се на топло да бухне .В средата на брашното се оформя кладенче ,чуква се яйцето ,добавят се олио ,активираната мая ,сол ,оцет и се разбърква добре ,докато се получи гъста смес.Замесва се на плота средно,меко тесто и разделяме на 6 топки.Разтопява се мас ,смесва се с олио и всяка топка се топи в мазнината.Оставят се топките в малка тавичка,покриват се с фолио , да втасва за 30-40 минути.Всяка топка тесто с намазнени ръце се разтила на кръгла кора с диаметър около 25 см , после се дърпа леко ,като краищата се изтъняват.И да се скъса кората ,не е фатално.Поръсва се с натрошено сирене и навиваме на руло ,а то се поставя в намазнена това в средата като охлюв.Така се нареждат всички кори ,докато се напълни тава с размер 32-35 см.Оставя се баницата да почине за 20 минути и отгоре се намазва с мазнината.Печем в загрята фурна 180 С до златисто около 35 минути.Изважда се ,напръскваме с малко вода и покриваме с кърпа.Чудесна е топла ,начупете и хапнете.Добър апетит!