Необходими продукти
брашно 2 чаени чаши
захар 1 и 1/2 чаени чаши
масло 125 г
4 яйца
1/2 чаена чаша хладко прясно мляко
1/2 пакетче бакпулвер
сода бикарбонат 1/4 чаена лъжичка
1 ванилия
кората на 1 лимон
конфитюр (мармалад) 1 чаена чаша
орехови ядки 1 чаена чаша
Начин на приготвяне
- Маслото се разбива с половината от захарта до побеляване. Отделят се жълтъците от белтъците на 4-те яйца. Към разбитото масло със захарта се добавят един по един 4-те жълтъка, содата, прясното мляко, ванилията, настърганата лимонова кора. Малко по малко се сипва от брашното, размесено с бакпулвера.
- Готовото тесто се изсипва в намазана с масло тавичка и се пече на умерена температура. В това време се разбиват 4-те белтъка с останалата захар до сгъстяване.
- Изпеченият сладкиш се намазва тънко с конфитюра (мармалада) и се залива с разбитите белтъци. Най- отгоре се наръсва с едро счуканите орехови ядки. Отново се запича до порозовяване.
Източник: Личен архив