Необходими продукти
сметана 2 бурканчета
6 яйца
3/4 чаена чаша нектар
1 и 1/2 чаени чаши захар
желатин 1 супена лъжица
За подложката:
брашно 2 супени лъжици
захар 2 супени лъжици
2 яйца
масло 60 г
пудра захар 2 супени лъжици
Начин на приготвяне
- От брашното, двете яйца и двете супени лъжици захар се забърква тесто, което се изпича в намазана с масло тортена форма. След като изстине, подложката се покрива с маслен крем, приготвен от маслото разбито с двете супени лъжици пудра захар
- Желатинът се разтваря в 1/4 чаена чаша студена вода за около 30 мин. Отделят се жълтъците от белтъците на 6-те яйца. Четири белтъка се разбиват с 1/2 чаена чаша захар. Шестте жълтъка се разбиват с 1 чаена чаша захар до сгъстяване. Смесват се разбитите белтъци, жълтъците и нектарът. Сместа се слага на слаб огън да се затопли, но не да заври, като се бърка непрекъснато. Дръпва се от огъня, прибавя се разтвореният желатин, разбърква се и се оставя да изстине, като пак се бърка, за да не хване коричка. Сметаната се разбива, прибавя се към останалите разбити белтъка. После се изсипва в жълтата смес, разбърква се и се излива върху подложката във формата за торта.
- Парфето се оставя да престои в хладилника 1 ден.
Източник: Личен архив