Бабини Локумки
Любими на всички у дома.Винаги ги приготвям за Коледно- Новогодишните празници и не само.
Рецептата е с достъпни продукти,които предварително са извадени на Стайна температура!
Мерителна чаша-250мл.
1ч.ч.хубава св.мас
1ч.ч.кр.захар
1ч.ч.кис.мляко
1 равна ч.л сода за хляб
1 яйце
Лимон.кора
1 ч.л.течна ванилия
Пресято брашно тип 400- до 430гр.+ за разточване
Още:2-3 кутийки локум
Орехи на парченца
Пудра захар за поръсване
В купата в която меся слагам кис.мляко със содата- да шупне.
Последователно прибавям мастта,яйцето,захарта,лимон.кора,ванилията и замесвам меко тесто като прибавям брашното на малки порции.
Разделям тестото на 4 равни части,всяка от които разточвам на кора 0,3 см.и изрязвам с
Подходяща чиния( за основно ястие)кръгла кора, която режа с ножче за тесто на 12 еднакви триъгълника.
С ножчето за тесто правя 3 успоредни среза в
тясната част на триъгълника,като не срязвам до края.
В широката част слагам локумче - 1 локум деля на 3 и от всяко правя дълго фитилче.
Слагам и по орехче и завивам локумка.
Нареждам локумките на силикон килимче на разстояние една от друга и изпичам на затоплена на 180°фурна без вентилация за 10 мин.
Локумките трябва да се изпекат до бледо- розово.
Не се препичат,не трябва да покафеняват за да не са твърди.
Моите локумки могат да се хапват веднага след изстиването им, когато ги ръся с пудра захар през цедка.