Необходими продукти
За кокосовите бухтички:
110 г брашно
половин ч.л. бакпулвер
6 с.л. кокосово мляко на прах
55 г масло, нарязано на малки парченца
4с.л. кокосово мляко или краве мляко
растително или фъстъчено масло за маслена баня
За сиропа:
225 г захар
4 с.л. вода
1 ч.л. кокосова есенция
За гарнитура:
1 резенче диня
парченца карамбол или ананас
зърна от 1 нар
2 с.л. настърган кокос
Начин на приготвяне
- За да направите кокосовите бухтички, пресейте в купа брашното, бакпулвера и кокосовото мляко на прах. Разтрийте в тази смес маслото, докато се получат трохи, след което добавете достатъчно мляко, за да се получи гладко, меко тесто. Разделете тестото на 16 еднакви топчета.
- Загрейте олиото до 180°С. Изпържете кокосовите топки на части по 5 минути, докато станат златистокафяви. Извадете с решетеста лъжица и отцедете върху чиния, покрита с кухненска хартия, след което прехвърлете в голяма огнеупорна купа.
- За да приготвите сиропа, леко загрейте захарта и водата, докато захарта се стопи. Оставете да заври и варете 1 минута. Сложете в сиропа кокосовия аромат. Залейте бухтичките и оставете леко да се охладят. Нарежете плодовете на парчета и гарнирайте с тях порциите бухтички. Поръсете със зърна от нар и настърган кокос.
4 порции
Източник: Личен архив