Необходими продукти
За соса:
300 г пресни кайсии, разделени на половинки
200 мл ябълков сок
1 с.л.мед
За тиганиците:
150 г пресни боровинки
110 г пресни малини
85 г брашно
2 с.л. прясно мляко
1 яйце
2 с.л. захар
растително или фъстъчено масло за маслена баня
Начин на приготвяне
- За да приготвите соса, задушете за 10 минути кайсиите в тенджера заедно с ябълковия сок и меда, докато омекнат. Изсипете в блендер кана и пюрирайте. Върнете в тенджерата.
- За тиганиците - в купа смесете боровинките, малините и брашното. В отделна купа разбийте млякото, яйцето и захарта и добавете към плодовата смес Разбъркайте хубаво. Междувременно трябва да сте загрели олиото до 180°С. Изсипвайте с лъжичка от сместа в олиото и пържете по 1-2 минути, като обръщате по веднъж, докато тиганиците станат златисти. Отцедете ги върху чиния, застлана с кухненска хартия и ги дръжте на топло във фурната на ниска степен, докато пържите - трябва да се получат 12 тиганици.
- Загрейте соса на слаб огън. Разделете топлите тиганици в 4 чинии за сервиране и с лъжица сипете наоколо от соса. Сервирайте веднага.
4 порции
Източник: Личен архив