Необходими продукти
За соса:
450 г пресни къпини
150 мл студена вода
55 г захар
сока на един портокал
1 с.л. нишесте от арарут (или царевично нишесте)
За поничките:
110 г брашно
1 ч.л. канела
125 мл вода
55 г масло, нарязано на парченца
2 яйца, разбити
ситно настърганата кора от половинпортокал
1 с.л. захар
растително или фъстъчено олио за маслена баня
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне
- Загрейте къпините в касерола със 125 мл вода, захарта и портокаловия сок. Покрийте с капак и варете на тих огън 10 минути. Оставете настрани. Смесете арарута с 2 сл. студена вода и го смесете със соса. Загрейте соса на слаб огън, докато се сгъсти.
- Пресейте брашното и канелата в чиния. Загрейте водата и маслото в касерола, докато маслото се стопи. Оставете да заври силно, свалете от огъня и изсипете всичкото брашно. Разбийте енергично с дървена лъжица, докато сместа се оформи като малка топка. Оставете за няколко минути да се охлади, след което постепенно добавете с разбиване яйцата. Накрая добавете портокаловата кора и захарта.
- Загрейте маслената баня до 160°С. Пускайте с чаена лъжичка от тестото в горещото олио и пържете поничките по няколко за 4-5 минути, докато бухнат и станат златисти. Изваждайте с решетеста лъжица върху кухненска хартия. Сервирайте поничките топли със сос и поръсени с пудра захар.
4 порции
Източник: Личен архив