Класическа агнешка дроб сарма

Коментари · 265 Прегледа

Класическа агнешка дроб сарма.Класическа агнешка дроб сарма с ориз на фурна,със заливка от прясно мляко,брашно и яйца

ПРОДУКТИ: за 8 порции

 

1 агнешки комплект

1 ч.ч. ориз

2 глави лук

100 мл. олио

1 с.л. сушен джоджен

сол

150 мл. прясно мляко

2 с.л. брашно

3 яйца

 

РЕЦЕПТА:

 

Агнешкият комплект (1 бр) си измива и се поставя в дълбока тенджера. Най-добре е да се избере максимално пресен агнешки комплект, който не е замразяван и освен бял, черен дроб и сърце, по желание може да съдържа и черва и/или бъбреци. Залива се с вода и се сварява до готовност, като бульонът от варенето не се изхвърля, се прецежда два пъти с цедка и се запазва. Варенето може да отнеме около час след увиране, а ако се използва тенджера под налягане, времето се скъсява до 40 минути. Важно е да се вари, докато продуктите омекнат напълно. След това се оставят да се охладят и се изваждат от бульона с решетъчна лъжица. Нарязват се на дребни и по възможност еднакви по големина кубчета. Лукът (2 глави) също се нарязва на дребни кубчета и се задушава до омекване в сгорещеното олио (100 мл.) в дълбок тиган или тенджера. Към него се добавя бял перлен ориз (1 ч.ч.) и се пържи, докато оризът стане прозрачен. След това се добавя чаена чаша от агнешкия бульон от варенето и се оставя на котлона, докато оризът поеме течността. Бърка се периодично, за да не залепне оризът по дъното на съда. След това оризът и лукът се смесват с нарязаните на кубчета агнешки дреболии и всичко се подправя със сол на вкус и сушен джоджен. Сместа се изсипва се в огнеупорна тава и се залива с бульона от варенето, като той трябва да е две чаени чаши. Агнешката дроб сарма се пече се при 180 градуса във фурна без вентилатор, която пече отгоре и отдолу и печенето отнема около час или докато оризът поеме течността. След това се изважда от фурната и се залива със заливката, получена от разбитите прясно мляко (150 мл.), брашно (2 с.л.) и пресни яйца (3 бр). Връща се във фурната отново при 180 градуса за още 15 до 20 минути, докато получи златиста коричка. Агнешката дроб сарма може да се поднесе както топла, така и студена и е класическо предложение за Великден и Гергьовден. По желание се сервира в пресен чесън.

 

от 1001 рецепти

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg