Необходими продукти
За кюфтетата:
- 500 г мляно месо;
- сол;
- пшенично брашно;
- 1 супена лъжица зехтин;
- 2 супени лъжици масло.
За соса от боровинки:
- 50 мл вода;
- 30 гр захар;
- щипка канела;
- сух джинджифил;
- 100 гр боровинки.
За сметановия сос:
- 200 мл месен бульон;
- 100 мл мляко;
- 1 супена лъжица брашно;
- 2 супени лъжици царевично нишесте;
- 2 супени лъжици соев сос;
- сол;
- черен пипер – на вкус.
Начин на приготвяне
Оформете топчета от каймата и оваляйте в брашно. Налейте зехтина в тигана и добавете маслото. В тази смес, изпържете кюфтетата до готовност. Отстранете тигана от котлона и захлупете кюфтетата с капак. През това време подгответе сосовете. Започнете с плодовия. Изсипете водата в малка тенджерка, добавете захарта, канелата и джинджифила. Сложете на котлона докато заври и тогава прибавете боровинките. Разбъркайте добре и варете още 10 минути. В друга тенджерка загрейте месния бульон, изсипете млякото и изчакайте да заври. Разредете нишестето и брашното с една супена лъжица вода и добавете към бульона. Изсипете соевия сос, солта и черния пипер. Бъркайте на котлона, докато се сгъсти на бавен огън. Сервирайте кюфтетата в сметановия сос и полейте всяко едно поотделно със сос от боровинки.