Необходими продукти:
- 2 агнешки карета, около 600 гр всяко
- пипер
- 1 с.л. зехтин
- 100 гр цели белени бадеми
- 4 филии тост хляб
- 1 стрък мащерка
- 100 гр масло сол
Приготвяне или как се готви ястието:
- Каретата се обрязват (маха се част от мазнината). Овкусявате с черен пипер и запържвате леко в зехтина (до златисто). Слагате месото върху решетъчна скара и печете във фурната за два часа на 80 градуса.
- Бадемите запържвате в тиган без мазнина. Махате кората на хляба и заедно с бадемите и мащерката накълцвате възможно най-ситно.
- Разбивате много хубаво маслото (на пяна) и разбърквате със сместта от бадеми, хляб и мащерка. Когато месото е готово - температурата в сърцевината е 50 градуса - изваждате от фурната, слагате вподходяща тавичка и посолявате.
- Нанасяте бадемовата смес равномерно върху него и го запичате на висока температура до получаването на хрупкава коричка.
- Оставяте да си почине 5 минути и сервирате.