Необходими продукти:
За кебапа:
- 1/2 кг. агнешко месо
- 1 глава лук
- 1 чушка
- 2-3 печурки /добавка от мен/
- 1 морков
- 50 мл. доматено пюре
- 2 с.л. брашно
- 50 гр. масло
- сол
- черен пепер
За патладжан-пюрето:
- 2 средни патладжана
- 50гр. пармезан
- 50 гр. кашкавал
- 50 гр. масло
- 30 мл. олио
- 2 с.л. брашно /равни/
- 100-150 мл. мляко/прясно/
- сол
- 2 домата за аранжиране
Приготвяне или как се готви ястието:
- В дълбок съд запържваме лука, добавяме месото, моркова, чушката, гъбите и пържим няколко мин. до порозовяване на месото.
- Добавяме брашното и доматеното пюре и разбъркваме.
- Посоляваме и заливаме с гореща вода колкото да покрие огъня, похлупваме и оставяме да къкри около час. Трябва да остане на гъст сос. По желание добавяме накрая свежи подправки на вкус.
- Докато готвим агнешкото през това време изпичаме патладжана за около 20 мин. във фурната. Обелваме готовият патладжан и нарязваме на много дребно /по желание намачкваме/.
- В друг съд разтопяваме маслото, и част от олиото. В него запържваме леко брашното и добавяме патладжана, разбъркваме.
- Добавяме пармезана, кашкавала и прясното мляко, разбъркваме 2-3 пъти, посоляваме и патладжан-пюрето е готово. Доматите нарязваме на дебели колелца и запържваме до златисто в останалата мазнина.
- Сервираме в чиния като най-отдолу подреждаме пържените домати, отгоре слагаме патладжан-пюрето и накрая върху него слагаме от кебапът. Поръсваме със свежа мащерка.