Необходими продукти:
- 2 килограма агнешко бутче
- 800 грама картофи
- 300 грама спанак
- 200 грама лапад
- 100 грама киселец
- 2 с. л. мед, пчелен
- 4 с. л. олио, слънчогледово
- 4 скилитки чесън
- 2 ч. л. сол
- 1 ч. л. пипир черен, смлян
- 1 с. л. мащерка, прясна
- 1 с. л. розмарин, пресен
Приготвяне или как се готви ястието:
- Почистете агнешкото месо от излишната мазнина. Направете разрез с нож, с остьр врьх и поставате част от чесъна нарязан на парченца, и по една щипка ситно нарязани мащерка и розмарин вьв всеки от тях.
- Обелете картофите и ги нарежете на тьнки резени, посолете с половината сол и черен пипер и ги разпределете в тава за печене.
- Поставаете агнешкото месо, отгоре го намажете с меда и поръсете с останалите сол и черен пипер.
- Печете около 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна, след което намажете месото с половината олио. Продължете да печете, докато месото може лесно да се отдели с вилица. Извадете от фурната и оставете да се охлади около 15 мин., като го покриете с кухненско фолио.
- Загрейте в тиган на умерена температура останалото олио, сложете другата част от чесъна и разбърквайте около 30 секунди.
- Прибавете постепенно почистените от дръжките е нарязани на едро спанак, киселец и лапад и бьркайте около 5-6 мин., докато омекнат. Подправете сьс сол и черен пипер.
- Сервирайте нарязаното агнешко месо с картофи и пролетни зеленчуци.