Необходими продукти:
- 600 гр бамя
- 400 гр агнешко, нарязано на малки парчета
- 4-5 с.л. зехтин или масло
- 2 глави лук, накълцан
- 700 гр домати, без семките и накълцани
- 2-3 скилидки чесън, накълцани
- 1 ч.л. кориандър, на прах
- 125 мл лимонов сок сол
- 1 връзка пресен кориандър, нарязан на едро
Приготвяне или как се готви ястието:
- Почистете бамята, измийте със студена вода и оставете в гевгир да се отцеди. В тиган с дебело дъно загрейте мазнината и запържете парчетата месо до златисто. Добавете накълцаните домати и като разбърквате запържвайте докато парченцата домати омекнат, около 10-15 минути.
- Прибавете всички подправки и солта и разбъркайте добре. Добавете достатъчно вода, така че да се покрие месото (около 7-8 чаши) и разбъркайте. Добавете и бамята и оставете да заври.
- Поставете капак и намалете температурата и оставете да се задушава за около 2 часа, докато месото омекне.
- Сосът ще се сгъсти по време на задушаването. Накрая добавете лимоновия сок и нарязания кориандър и разбъркайте един два пъти, като го направите внимателно, за да не намачкате бамята.
- Оставете да се задушава още 5 минути. Сервирайте с гарнитура от ориз.