Необходими продукти:
- 1 кг свинско мляно месо
- 1 кг свински ребра
- 1 кокошка
- 2 малки кисели зелки
- 300 г кървавица
- 250 г сланина
- 1 и 1/2 чаени чаши ориз
- 3-4 глави кромид лук
- 1 супена лъжица червен пипер
- сол
Приготвяне или как се готви ястието:
- Смляното месо измесваме заедно със ситно нарязания лук, ориза и червения пипер. Посоляваме.
- С част от сместа пълним почистената и измита кокошка, а с останалата част завиваме сарми в по-едрите зелеви листа. На дъното на голяма пръстена тенджера поставяме нарязаната на филийки сланина, ребрата и скълцаната сърцевина на киселите зелки.
- Върху тях слагаме кокошката, около нея сармите и върху тях - кървавицата. Поръсваме с едро счукания черен пипер, покриваме със зелеви листа и заливаме с 2 чаени чаши топла вода. Похлупваме и запушваме капака с тесто.
- След завиране слагаме тенджерата във фурната и печем около 3 часа на умерен огън.
- Поднасяме в тава - в средата кокошката, около нея кървавицата, като венец - сармите.