Необходими продукти:
- 2,5 кг агнешко
- 1 с.л. пресен джинджифил
- 4 скилидки чесън
- 3 с.л. сол
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. куркума
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. канела
- 1/2 кардамон
- 1/4 карамфил на прах
- 1/2 лют пипер смлян
- 2 с.л. лимонов сок
- 180 мл кисело мляко
- 2 с.л. бланширани бадеми
- 2 с.л. бланширан шам-фъстък
- 3 ч.л. мед по желание
- 1/4 ч.л. шафран
Приготвяне или как се готви ястието:
- Махате мазнината на агнешкото и нарязвате на парченца.
- Наситнения джинджифил, пресования чесън и останалите подправки смесвате с лимоновия сок.
- С тази смес натривате месото и го поставяте в огнеупорен съд.
- Бланшираните и обелени ядки раздробявате с помоща на кухненски робот и след това смесвате с млякото (и шафрана) и с тази смес заливате месото.
- Накрая добавяте отгоре и медът и маринирате поне 2 дни.
- Загрявате фурната на 230 градуса и печете месото за половин час.
- След това намалявате на 170 градуса и печете още около 30 минути за 1/2 кг месо или към 5 часа. Сервирате с ориз.