Необходими продукти:
- 1 кг агнешки бут
- 600 гр картофи
- 600 гр домати
- 6 с.л. зехтин
- 1 лимон
- сол
- пипер
- 3 с.л. масло
- 1 връзка магданоз
- 4 скилидки чесън
- 4 с.л. галета
- 50 гр прясно настъргано пекорино (вид инатлианско овче твърдо сирене) или пармезан
Приготвяне или как се готви ястието:
- Лимонът се измива, подсушава и разполовява. Изтисквате сокът, а корите запазвате. Със сокът натривате месото.
- Картофите се измиват, обелват и нарязват на шайби с дебелина половин сантиметър.
- Доматите пускате за малко в гореща вода, след това изстудявате, обелвате, нарязвате на четвъртинки и махате семето.
- Намазнявате дъното на подходяща тавичка с 2 лъжици зехтин, нареждате картофите и овкусявате с черен пипер и сол.
- Поставяте две лъжици масло на парченца отгоре, след което разпределяте върху тях доматените парченца. Магданозът се измива, изтръсква се много добре и се отделят листата. Чесънът се обелва. И двете се нарязват на възможно най-ситно. Кората на лимона се настъргва и се смесва с галетата.
- Прибавяте магданоза и чесъна и 2/3 от така получената смес се прибавят към останалия зехтин. Месото се овкусява със солта и черния пипер и се натрива с магданозената "паста".
- Поставя се върху картофите и доматите и се пече за 75 минути в предварително загрята фурна на 175 градуса.
- След това увеличавате градусите на 225. Разбърквате настърганото сирене с останалите галета и посипвате върху печеното.
- Пече се още около 15 минути, така че да се получи хрупкава коричка.