ПРОДУКТИ: за 6 порции
6 яйца
600 мл. прясно мляко
100 г захар
1 ч.л. ванилия
За карамела:
6 с.л. захар
1 с.л. лимонов сок
РЕЦЕПТА:
Една от тънкостите при приготвянето на крем карамел е изборът на пресни яйца. Първата стъпка за приготвянето на крем карамел е прясното мляко (600 мл.) да се кипне със захарта (100 г) и ванилията (1 ч.л.). Разбърква се няколко пъти, за да се разтвори захарта. Оставя се да се охлади. Добавят се разбитите яйца Багрянка (6 бр) и сместа се разбърква много добре. Захарта за карамела (6 с.л.) и лимоновият сок (1 с.л.) се изсипват в малък метален съд и се разтопяват на котлона, докато се получи карамелен сос. Не се бърка и се внимава да не загори. Премества се от котлона, щом стане златисто-кафяв. Той се разпределя в купичките за крем карамел. Отгоре се изсипва внимателно яйчената смес и десертът се поставя с метална тава, в която се налива вода малко над средата на купичките. Крем карамелът се пече на водна баня при температура 160 градуса до зачервяване на крема. След това фурната се изключва и десертът се оставя да се охлади в нея. Още една тънкост при приготвянето на крем карамел е водата в тавата да не завира, за да не се образуват шупли. Наблюдавайте крем-карамела и ако водата завира, допълнете с чаша студена вода или намалете фурната.
от 1001 рецепти