Необходими продукти:
- 2,5 кг агнешко месо (от бута)
- 8 с.л. конфитюр от малини
- 2 скилидки чесън
- 1/8 л портокалов сок
- 1/2 л сухо червено вино
- 1 ч.л. лют пипер
- 5 с.л. коняк
Приготвяне или как се готви ястието:
- Мариновате агнешкото в половината вино и всичкият коняк,като преди това сте го натрили добре със солта, пипера и чесъна. Оставяте да престой поне 2 часа. В това време пригответе сосът. Разбърквате конфитюра, портокаловия сок и половината от останалото вино плюс лютия пипер. Загрявате фурната на 250 градуса.
- Агнешкото слагате без маринатата в тавичка с похлупак от йенаглаз или друга подобна и печете във фурната за 15 минути.
- Намалявате температурата на 190 градуса, заливате месото с маринатата и оставяте във фурната за около час и половина.
- След първите 20 минути от печенето с маринатата заливате с готовия сос и продължавате да печете. Заливането се повтаря на всеки 15-20 минути.
- Ако сосът не ви стигне може да добавите от останалото вино.
- Когато месото е готово, го оставете да си почине за 10-на минути и сервирайте със соса.