ПРОДУКТИ: за 8 порции
2 портокала
2 грейпфрута
2 ябълка
2 с.л. ликьор от касис
За крема 1/2 л. прясно мляко 2 яйца 1/2 ч.ч. брашно 1/2 ч.ч. захар 1 опак. ванилия
За украса 3 с.л. сладко от горски плодове
РЕЦЕПТА:
Първо се приготвя кремът. В голяма купа се сипват яйцата (2 бр), захарта (1/2 ч.ч.), брашното (1/2 ч.ч.), ванилията (1 опак.) и половината мляко. Разбърква се с миксер, докато останалата част на млякото се загрява на котлон. Когато от тенджерата започне да излиза пара, силата на огъня се намалява и съвсем бавно при непрекъснато бъркане се добавя яйчената смес на тънка струйка. Изсипването на сместа трябва да продължи 3-4 минути, докато се бърка и се внимава да не залепне по дъното на тенджерата. Кремът се сваля от котлона и се оставя да се охлади. Портокалите (2 бр), грейпфрутите (2 бр) и ябълките (2 бр) се обелват и нарязват на кубчета. Поливат се с ликьор от касис (2 с.л.) и се оставят за няколко минути, за да поемат аромата на питието. На дъното на стъклени чаши се слагат няколко супени лъжици от изстиналия ванилов крем и се завършва до горе с овкусените плодове. Десертът се украсява със сладко от горски плодове.
от 1001 рецепти