ПРОДУКТИ: за 4 порции
4 жълтъка
1 с.л. нишесте
1 с.л. подсладител
2 ч.ч. мляко
4 с.л. сладко от боровинки
5 г желатин
1/4 ч.ч. вода
РЕЦЕПТА:
Жълтъците (4 бр) се разбиват с нишестето (1 с.л.) и подсладителя (1 с.л.). Желатинът (5 г) се разтваря във водата (1/4 ч.ч.). Трябва да се разтвори добре. Млякото (2 ч.ч.) се кипва и се маха от котлона. Започва да се сипва лъжица по лъжица при сместа от жълтък и нишесте, като се бърка непрекъснато. Сипва се около 1/4 от млякото, така че сместа да стане достатъчно течна. След това сместа се връща при останалите 3/4 мляко и се слагат повторно на котлона. Бърка се непрекъснато около 5-6 минути, докато стане по-плътна и започне да бълбука. Добавя се разтвореният желатин, разбърква се добре и се сваля от котлона. Разпределя се в купички. В средата на всяка се слага по 1 лъжица сладко от боровинки или малини и се слага в хладилника. Необходимо е да престои 1-2 часа, за да стегне.
от 1001 рецепти