Необходими продукти:
- 1.5 кг агнешко
- 1 с.л. джинджифил
- 2 с.л. розмарин
- 4 с.л. мед
- 1 бутилка ябълково вино
- сол
- млян черен пипер
- евентуално малко нишесте
Приготвяне или как се готви ястието:
- Загрявате фурната на 230 градуса. Агнешкото месо измивате, подсушавате, ако е необходимо махате мазните части, като оставяте кожата.
- Смесвате солта, пипера и джинджифила и натърквате добре месото.
- Розмаринът наситнявате и овкусявате и с него месото. След това намазвате отвсякъде с мед (малко е трудоемко, но с търпение става). Слагате в подходяща тава, доливате 1/2 ябълково вино и слагате във фурната.
- След 30 минути намалявате температурата на 160 градуса и печете още около 75 минути. От време на време поливате със образувалият се сос и доливате ябълково вино. Изваждате от фурната, завивате с алуминиево фолио и оставяте така за около 10 минути.
- В това време размивате сосът с малко ябълково вино, като ако трябва преди това махате излишната мазнина.
- Слагате да заври, прибавяте малко нишесте или брашно (ако има нужда) и овкусявате със сол, пипер и джинджифил (по желание). Може да прибавите към соса и малко сметана. Като гарнитура може да използвате картофи, които да приготвите заедно с месото. Ето, как става това.
- Нарязвате картофите на еднакво големи парчета и ги сварявате за 10 минути. Слагате при месото, заливате с виното и продължавате по гореописания метод на приготвяне.
- Единствено трябва като заливате периодично със соса да обръщате картофите, за да се запекат равномерно.