Необходими продукти:
- 800 гр агнешко
- 2 глави лук
- 100 гр масло
- 250 мл говежди бульон
- 1 кг спанак
- 3 жълтъка
- сокът на 1 лимон
- сол
Приготвяне или как се готви ястието:
- Месото се нарязва на малки парчета. Лукът се почиства и се нарязва на дребно. В половината масло запържвате лукът докато се глазира. Прибавяте към него месото и при висока температура с постоянно бъркане запържвате за 5 минути. Добавяте половината от бульона и оставяте месото да се задушава на ниска температура за около 45 минути. Ако е необходимо приватете малко вода.
- Спанакът се почиства, измива се хубаво и се оставя да се отцеди. Кипвате останалия бульон, слагате в него спанака и оставяте да се позадуши за около 5 минути. Течността от задушаването на спанака се отделя в друг съд. Самия спанак нарязвате на едро и разпределяте върху вече задушеното и леко запържено месо.
- Останалото масло нарязвате на парченца, поставяте върху месото и спанака и всичко това загрявате още веднъж.
- Жълтъците разбивате много добре, докато станат кремообразни, загрявате останалата от спанака течност и заедно с лимона внимателно прибавяте към жълтъците. Течността не трябва да е много гореща.
- Овкусявате с лимон и заливате месото със спанака.
- След това пъхате тенджерата без капака в предварително загрятата на 200 градуса фурна и леко запичате.