Необходими продукти:
- 2 скилидки чесън
- кората и сокът на 1 лимон
- 3 с.л. листа мащерка
- 500 мл сухо бяло вино
- 6 с.л. олио
- 1 агнешко бутче (около 1 кг)
- сол
- пипер
- 400 гр малки картофи
- 1 стрък зелен лук
Приготвяне или как се готви ястието:
- Чесънът се изчиства, нарязва и смесва с лимонената кора, сока, мащерката, виното и зехтина. Месото се измива и подсушава, след което се поставя в маринатата за 24 часа като от време на време се облива с нея.
- Овкусявате месото и заедно с маринатата слагате в чугунена тавичка и печете на най-долната решетка на фурната за 30 минути на 250 градуса.
- Картофите се почистват.
- Лукът се нарязва на лентички.
- Добавяте зеленчуците към месото и печете още 60 минути на 180 градуса, като от време на време заливате със соса.
- Изключвате фурната и оставяте месото вътре за още около 15 минути.