Необходими продукти:
(За 8 малки порции)
- 225 гр. маскарпоне;
- ½ ч.ч. пудра захар;
- ¾ ч.ч. сладка готварска сметана;
- 5 с.л. лешников ликьор*;
- 1 буркан (около 425 гр.) фъстъчено масло;
- 1 ч.ч. горещо кафе;
- ½ ч.ч натурален шоколад на малки парчета;
- 1 буркан (около 300 гр.) нуга крем;
- 16-18 бишкоти вид Савоярди;
Начин на приготвяне:
- Смесете захарта и маскарпонето в средна купа, разбъркайте с миксер на средна скорост до постигане на лек и пухкав крем (за около 3 минути).
- Добавете сметаната и 1 с.л. от ликьора.
- Бъркайте на средна скорост до пълно смесване.
- Добавете фъстъченото масло и отново разбъркайте до смесване.
- Отделете сместа настрани.
- В друга голяма купа добавете парченцата шоколад, 4 с.л. ликьор и горещото кафе.
- Разбъркайте докато шоколада се разтопи.
- Потапяйте по една бишкота в кафената смес за 2-3 секунди от двете страни.
- За дъното на всяка купичка ще Ви е нужна 1 бишкота, която да раздробите така че да се подреди хубаво на дъното.
- Прибавете малко фъстъчено масло и нуга крем и покрийте отгоре с още 1 бишкота, която сте потопили в кафената смес и отново я раздробете.
- Завършете като покриете с малко фъстъчено масло и малко нуга крем към всяка порция.
*можете да заместите лешниковия ликьор с друг ликьор по Ваш вкус или с 1 с.л. чист екстракт от ванилия.