Необходими продукти:
- 1 пиле (около 800 г)
- 1 глава кромид лук
- 1 морков
- сол и черен пипер на вкус
Приготвяне или как се готви ястието:
- Почистеното и измито пиле, цяло или разрязано на половинки, се слага в по-дълбок съд с 5-6 чаени чаши вряща подсолена вода и се вари заедно с предварително запечените лук и морков първоначално при силно кипене, а след това при умерена температура, за да не се разкъсва масленият пласт на повърхността на бульона, което спомага за по-добър вкус и на пилето, и на бульона.
- Свареното пиле се изважда от бульона, поръсва се с червен и черен пипер и (по стар български обичай) се ,ястие,рецептаястие,рецепта,рецепти,месни,месниястияс питка.
*Бележки: Бульонът от варенето на пилето, подправен с черен пипер и лимон, може да се поднесе вместо супа. Ако свареното пиле се поднася нарязано на порции, от бялото месо и бульона може да се приготви вкусна каша.