Очарователната финландска кухня

Коментари · 657 Прегледа

Рецептите за традиционни ястия във финландската кухняне са се променяли от векове. Предпочита се висококалорична храна, която помага да се оцелее в студа.

Финландия – държава в северна Европа със студен климат, където в древността са ходили на лов и риболов, определя диетата на финландците. В тяхното меню се включват обилни ястия от месо
(говеждо, свинско, агнешко месо, както и по-нетрадиционни меса, като такова от мечка, елен и други диви животни), както и риби - морски и речни, езерни. Между другото, в ястия с риба често
се добавят мляко и млечни продукти. Също така характерна особеност на финландската кухня е приготвянето на ястия от месо и риба. Използват се и други дарове на гората, като гъби и горски
плодове (предимно ябълки и боровинки). От зърнените храни се приготвят много тестени изделия.

Рецептата на финландските ястия е много подобна на кухнята на нейните северни съседи - Дания, Норвегия, Швеция. Фините обичат рибни ястия, яхнии, кайма, месни пайове, рибни пайове, зърнени
храни, зърнени храни, сладки ястия. Първото издание на готварската книга на финландски език е публикувано през 1849 година.

Финландците никога не са били особено богати, а за реколтата си винаги са се трудили здравата. Рибата от морето (основно херинга) и многобройните ледникови езера (предимно сьомга и
пъстърва) е винаги добре дошла на трапезата на финландеца. В горите има и дивеч, който внася разнообразие на трапезата.

Съвременната финландска градска кухня по нищо не се отличава от европейската, но в селата хората са по-консервативни и днес все още има селища, в които хората си приготвят техните собствени ястия и хляб.

Финландия е страната на тъмния хляб и на различните малки хрупкави хлебчета. От Швеция и Русия идва страстта към тестените сладкиши. Лапландия внася своя дял с еленово месо, сьомга, домашни сирена и горски плодове.

Финландската кухня има общи черти и със съседната карелска, както и с тази на другите угрофински народи. Картофите и ръженото брашно са много разпространени в този регион. От ръжено брашно и риба се прави прочутият пирог “Kalakukko”, който се пече цели шест часа. Карелските пирожки са с тънка ръжена коричка, пълнеж от ориз и по форма приличат на мокасини.

От млечните храни много известна е виили – кисело-сладък млечен продукт, който се консумира суров или в десерти.

Много популярни във Финландия са кренвиршите и наденичките. Съчетани със студената бира, те са неотменима част от друго национално удоволствие – сауната.

Хайверът се яде със сметана и ситно нарязан лук. Най-любимата риба е сьомгата, която се сервира сурова, солена или пушена. Тук опушването е много стар метод за приготвяне и консервиране на
храна. Фаворити са също месото от елен, овнешко и шунка от свински бут.От напитките най-разпространени са водката и джинът, от безалкохолните – кафето.Там се произвежда прочутата финландска водка, изнасяна за и обичана в цял свят.

Вижте няколко емблематични храни за финландците

Храната на Финландия е пълна с интересни контрасти, като четирите сезона, северното сияние и зимния мрак, градските и селските райони, Изтока и Запада.

Grillimakkara

Финландското лято не е пълно без grillimakkara. Тези големи, месести колбаси, приготвени за скара, се консумират с горчица и се поливат с бира. Финландците ги обичат. Децата им растат,
ядейки тази закуска в лятната вила, а също и през зимата около огъня.

Ruisleipä

Ruisleipä е ръжен хляб, произведен от кисело тесто. Той е в основата на финландското меню. Има много разновидности, но най-популярният и широко достъпен е reikäleipa, което означава „хляб с
дупка“. Той е твърд, плосък и много тежък, но финландците ще го изпратят по пощата, когато живеят в чужбина.

Korvapuusti

Финландия не притежава патент за канелените си кифлички, но тук могат да направят най-добрите такива. Обикновено се консумират с чаша кафе (финландците консумират повече кафе и може би
повече канелени кифлички, отколкото всяка друга европейска нация).

Kraftskiva

Хапването на тези малки омари или „kraftskiva“, първоначално са били шведска традиция, която финландците приемат и празнуват с финес всяка лято. Тези малки сладководни омари се считат за
гурме и не са евтини. Ето защо те са изпълнени със стил. Елегантни и сложни партита се правят в чест на сезона на раците, който обикновено протича между 21 юли и началото на есента.

Mustikkapiirakka

През юли и август боровинките са из всички ​​финландски гори. Те са навсякъде и могат да предизвикат у вас паника, ако не сте свикнали да ги виждате в такова изобилие. Ще пожелаете да ги откъснете всичките и да ги замразите за зимата. Това, което правят финландците през летните месеци е да си приготвят от тях домашни сладкиши. Въпреки че всички финландски плодове могат да се превърнат в вкусни пайове, боровинките, сервирани със свежо мляко, са познати и обожавани от всички.

Karjalanpiirakka

Тези тестени изделия произхождат от източната провинция на страната Карелия. Там е митичното родно място на „Калевала” – епична поема от 19-ти век, която се превръща в съществена част от
финландската национална идентичност. Тези пайове се побират в ръката ви и се топят в устата ви. Обвивката им традиционно е направена от ръжено брашно и е пълна с картофи, ориз или моркови.
Те са особено вкусни с яйце и масло, разтопено отгоре.

Kalakukko

Kalakukko са подобни на karjalanpiirakka, но по-големи по размер и направени с риба. Те са най-често напълнени с вид малка риба, подобна на херинга. Тази риба се намира в района на езерото
в Източна Финландия.

Silli ja uudet perunat

Картофи с херинга. Пресни картофи със свежа риба от езерото и сос Chantarelle. Добавят само малко масло, копър и сол. Как може нещо толкова просто да бъде толкова божествено?

Poronkäristys

Ястие със сладко от боровинки, месо и картофено пюре. Консумира се в цялата страна, през всички сезони.

Необичайни Финландски Ястия

Някои фински ястия са доста странни за чужденците и не всички ги харесват. Ето някои от тях:

Mustamakkara

Mustamakkara е нещо като кървавица в естествена обвивка, която често предизвиква искрен ужас у туристите, когато я видят за първи път. Състои се от свинска кръв и мазнини, както и от семена
от ръж и брашно. Какво е още по-удивително - това "чудо" се поднася със сос от сладки плодове. Много от финландците обичат тези странни черни колбаси: те са особено популярни в град
Тампере. Между другото, лекарите понякога препоръчват Mustamacaccar на пациенти, страдащи от нисък хемоглобин.

Mämmi

Това ястие често плаши гостите на Финландия с външния си вид, но в действителност е само сладък, приятен десерт. Mämmi на външен вид прилича на вискозно черно вещество, се прави от ръжено
брашно, вода и захар и се полива отгоре със сметана. Приготвянета на този деликатес отнема доста дълго време.

Maytokalakeyto

Maytokalakeyto се превежда от фински, приблизително като „млечна риба“. Не се прави особено трудно соленото филе от риба се намазва с мазнина, налива се мляко и се поставя във фурната за
около четиридесет минути, а накрая се добавя масло.

Leypyayuusto

Това ястие се приготвя от коластра (течност от млечната жлеза на бозайници, която се произвежда в последните дни на бременността) с добавянето на еленско и козе мляко. Прилича на сирене.

Какво пият финландците

Алкохолът във Финландия е доста скъп, някои финландци отиват да пият в съседните държави - Естония или Русия. Светлата бира може да се намери във всеки магазин или супермаркет до 21 часа, но виното и спиртните напитки са само в магазините на държавния монопол Alko. В обикновените магазини няма да намерите напитки с алкохолно съдържание над 4,7%. Използването на леки алкохолни напитки е позволено от 18-годишна възраст, силни - от 20; когато купуват алкохолни на младите купувачи често се иска да покажат паспорт.

Lakka

Lakka, което означава “дива къпина” на финландски, е вид ликьор и се получава чрез накисване на диви къпини в алкохол за два до шест месеца. Това позволява на алкохола да добие зрял аромат.
Съдържанието на алкохол в Lakka се различава в зависимост от производителя, обикновено е около 21%.

Koskenkorva Viina

Националната напитка на страната е местната водка Koskenkorva, или Kossu с 38% алкохол, съдържа малко количество захар. Названието на водката идва от едноименно село във Финландия. Viina не значи вино, а силна алкохолна напитка.

Бирата (olut или kalja) също се зачита от финландците; почти всички местни видове са много подобни на вкус.

През зимата финландците обичат да пият glögi - пикантно греяно вино с бадеми и стафиди.

От безалкохолни напитки във Финландия, кафето (kahvi) се радва на специална любов. Във всяко село има кафене, а повечето местни хора пият няколко чаши кафе на ден.

Много популярна напитка е и млякото (maito).

Благодарение на хилядите езера, чешмяната вода във Финландия е винаги подходяща за пиене.

Източници: https://gotvene.bg/, https://bg.hotel-green.info/, https://group-abc.ru/, https://palatka.bg/, http://bg.theall-countries.com/, https://g-switch.org/bg/, съставил: Климентина Койчева

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg