Продукти:
2 средноголеми глави лук
1 малка ряпа или шведско цвекло, накълцани
450 г моркови, нарязани на филийки
225 г замразени смесени зеленчуци
450 г картофи
40 г полиненаситен маргарин
1 скилидка чесън, едро накълцана или нарязана на филийки
40 г брашно
450 мл нискомаслено мляко
сол и пипер
175 г нискомаслено сирене „Чедар“, настъргано
Приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса С. Възварете лука за 3–4 минути и щом започне да омеква, прибавете ряпата и морковите. След като омекнат, прибавете смесените зеленчуци и оставете на огъня още 2 минути. После прецедете всичко и запазете течността.
- Сварете картофите в подсолена вода и след като се охладят, ги нарежете на дебели резенчета.
- Разтопете маргарина заедно с чесъна в дълбока тенджера. След това извадете чесъна, прибавете брашното и бъркайте сместа около 2 минути. Свалете от огъня и бавно сипете млякото и 150 мл от течността, в която са врели зеленчуците при непрекъснато бъркане. Върнете тенджерата на котлона на слаб огън и бъркайте, докато се сгъсти. Сложете сол и пипер и половината от сиренето.
- Смесете соса със зеленчуците. Намажете с мазнина тавичка от йенско стъкло и сипете сместа в нея. Отгоре наредете картофените резенчета и поръсете с останалото сирене. Запечете във фурната за 25 минути.
- Сервирайте горещо, по желание придружено от салата.
Автор: Редж Сейнър, източник: "Чудото на чесъна"