Необходими продукти:
За Топчетата:
- 200 гр. Натурален шоколад
- 50 гр. Сушени фурми
- 200 мл. Сладкарска сметана
- 50 гр. Какао
За горния слой:
- 200 гр. Натурален шоколад
- 1 с.л. Олио
- 10 гр. Натрушени лешници
- Кардамон
Приготвяне или как се готви десертът:
- Нарязваме 200 гр. Натурален шоколад на ситно. В малка кaсерола загряваме сладкарската сметана и с нея заливаме нарязания шоколад. Изчакваме 10 секунди и разбъркваме, до получаването на хомогенна смес, в този случай – Ганаш.
- Счукваме няколко зрънца кардамон и смесваме с ганаша. Оставяме за 2 часа, да се охлади напълно в хладилника.
- Взимаме от изстудения ганаш и си разстиламе в дланта, една с.л. от него. По средата слагаме една фурма и затваряме. Оформяме възможно най-кръгли топчета. Овалваме ги в какао и ги поставяме в тавичка.
- Връщаме в хладилника за още един час. Разтапяме останалия шоколад на водна баня и го смесваме с 1.с.л. олио, за да стане лъскав. С него заливаме шоколадовите топчета.
- Поръсваме с натрошени лешници и връщаме в хладилника, за да стегне за половин час.
Рецепта предоставена от Conquer The Kitchen.