Необходими продукти:
За Балотина:
- 4 Обезкостени пилешки бутчета или пилешки гърди
- 4 Наденички
- 1 с.л. Песто от див чесън
- 4 Тънки филийки бекон
За сос Велуте:
- 50 г Масло
- 50 г Бяло брашно
- 500 мл Пилешки бульон
Начин на приготвяне или как се готви ястието:
- Поставете една порция между два пласта кухненско фолио и с дебела точилка начукайте месото, така че да стане равно и с дебелина 5мм. Махнете горният пласт фолио и намажете леко с четка от пестото. Сложете наденичката и овкусете със сол и пипер. Навийте внимателно на руло без да се вижда наденичката. Завийте с фолиото. Хванете двата края на фолиото и завъртете по оста едновременно ,така че да се получи стегнат цилиндър. Завържете краищата. Направете и останалите порции пилешко месо по същия начин.
- Сложете четирите балотина в тенджера с вряща вода и варете на умерен огън около 20мин. Извадете ги с решетъчна лъжица и оставете да се охладят малко.
- Махнете кухненското фолио и завийте всеки балотин с един резен бекон. Печете в предврително загрята фурна на 170С докато беконът стане хрупкав. Не печете дълго, за да не стане месото сухо. Нарежете всеки балотин на 2см дебели резени. Сервирайте с гарнитура по ваш избор и сос Велуте.
- За сос Велуте: Разтопете маслото, добавете брашното и гответе още 2-3мин. Добавете пилешкият бульон постепено и следете гъстотата на соса. Възможно е да не ви е необходим всичкия бульон. Овкусете със сол и пипер. Може и да добавите малко сметана.
Рецепта предоставена от Цветан Желязков.