ПРОДУКТИ: за 8 порции
4 портокала
8 бишкоти
2 с.л. ликьор от ягода
За крема
1/2 л. прясно мляко
2 яйца
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар
1 опак. ванилия
За украса
1 с.л. шоколад
РЕЦЕПТА:
Първо се приготвя кремът. В голяма купа се сипват яйцата (2 бр), захарта (1/2 ч.ч.), брашното (1/2 ч.ч.), ванилията (1 опак.) и половината мляко. Разбърква се с миксер, докато останалата част на млякото се загрява на котлон. Когато от тенджерата започне да излиза пара, силата на огъня се намалява и съвсем бавно при непрекъснато бъркане се добавя яйчената смес на тънка струйка. Изсипването на сместа трябва да продължи 3-4 минути, докато се бърка и се внимава да не залепне по дъното на тенджерата. Кремът се сваля от котлона и се оставя да се охлади. Портокалите (4 бр) се обелват и нарязват на кубчета. Поливат се с ликьор от ягода (2 с.л.) и се оставят за няколко минути, за да поемат аромата на питието. В стъклени чаши се нареждат на дъното парченца бишкоти (8 бр). Отгоре се слагат резенчетата портокали и накрая се завършва до горе с изстиналия крем. Десертът може да се поръси с настърган шоколад за украса (1 с.л.).
от 1001 рецепти