Продукти:
350 сьомга филе с кожа
1 лук, ситно нарязан
2 магданоз
2 босилек
1 сушен копър
1 лимонови корички
1 зехтин (да овлажни билките)
1 сол- морска, хималайска
Приготвяне:
Половин час преди да започнете: извадете рибата от фризера, разопаковайте я и я оставете на стайна температура. Поставете я в тиган пълен до половината с вода и го оставете в долната част на предварително загрята на 120 градуса фурна.
Подгответе пастата от билки: Нарежете на ситно лука, магданоза, босилека и останалите подправки. Смесете ги с лимоновите кори в купа и добавете зехтина, разбъркайте докато се получи паста.
Подгответе тавата: Намажете леко с мазнина дъното на тавата и поставете сьомгата с кожата надолу.
Покрийте сьомгата с билки: Поставете сьомгата в средата на фурната. Печете за 25 до 30 минути.
По-дебелите филета обикновено се нуждаят от по-дълго време. Проверете след 20-тата минута.
Извадете сьомгата след като прецените, че е готова и затворете вратата на фурната, за да се запази топлината.
Разрежете в най-дебелата част на рибата и отворете леко. Ако се отделя на парчета означава, че наистина е готова и добре изпечена, Ако не- върнете я обратно във фурната за още 5 минути.
Гарниране и сервиране: След като сьомгата вече е готова я изместете на дъска за рязане и срежете на две парчета.
Ако искате да премахнете кожата трябва да използвате шпатула.
При внимателно готвене трябва да успеете да вдигнете сьомгата и да се отдели без проблеми от кожата.
Източник: Станимир Михов